Sockersjuka

Förr sa man ofta sockersjuka, därav min rubrik. Själv kallar jag mig diabetiker.

Denna text är ursprungligen publicerad år 1886 i boken ”Hemläkaren, populär ordbok i sjukvård och helsolära enligt nutidens medicinska åsigter”.

Sockersjuka, Urinsot med sötaktig, sockerhaltig urin, Diabetes mellitus, har sitt namn deraf att man påträffar socker i urinen, hvilket ej beror på en sjuklig verksamhet hos njurarne, så att sockret skulle uppstå i njurarne, utan sockret förefinnes i blodet och afskiljes ur detta med urinen.

nescessär
Min ständiga följeslagare, fylld med druvsocker, insulin och prylar till pumpen.

Ett par månader innan jag fyllde 17 var jag på en vanlig hälsoundersökning i skolan. Vi lämnade urinprov och min teststicka visade starkt att nåt var fel.
Samma em åkte jag till akuten för att ta fler tester och läkaren talade om för mej att jag hade diabetes. Minns inte riktigt vad jag hade för tankar men jag tvivlade nog lite på om det verkligen stämde.

Det enda tydliga symtomet jag hade var en viktminskning på ca 10 kilo. Visst tyckte jag det var lite skumt men ingen var gladare än jag åt det.
Hade visserligen ett par år innan kollat upp mej eftersom jag tyckte jag drack mycket men fick då beskedet att allt var okay.

Ett par dagar senare blev jag inlagd på medicinavdelningen där jag fick dela rum med 5 gamla tanter. Eftersom jag snart skulle fylla 18 fick jag ligga på vuxenmedicin från början.
Jag fick en massa information, träffade en dietist, tog en del prover och så fick jag lära mej ta sprutor förstås. Det var mycket korvstoppning men samtidigt lite spännande att få lite inblick i vården.
Jag gick just då min vårdutbildning till undersköterska/mentalvårdare.

Blev kvar där i ca 2 veckor.
Sen började vardagen då jag skulle klara av det mesta själv…mina matvanor skulle förändras totalt mot tidigare och allt var mer strikt då.
Nu kan man känna sej ganska fri när det gäller kosten bara man tänker på att reglera medicinen därefter och att använda sitt sunda förnuft…tyvärr är det inte alltid man orkar det.
Finns ju en del bra hjälpmedel att tillgå numera. Jag kollar blodsockret med apparaten nedan. Det finns mätare man kan koppla till datorn och lägga upp kurvor mm.

2 ggr har jag varit riktigt dålig och fått åka till akuten. Den andra gången blev det ambulans då benen knappt bar mej och mamma inte lyckades få ut mej i bilen. Båda gångerna började det med maginfluensa som aldrig ville gå över och slutade i syraförgiftning, ett livshotande tillstånd som kräver snabba åtgärder. Det var dropp, en massa prover, förmaningar och sängläge som gällde. De ville inte ens låta mej gå på toa. Enligt doktorn var jag ganska illa däran den gången.
Några dagar på sjukhuset och sen var jag på benen igen.
Jag var i 20-årsåldern då så det är rätt länge sen nu. Jag hade nyss flyttat ihop med en kille och det blev väl lite si o så med mathållningen och allt annat oxå så magsjukan utlöstes förmodligen av det.

animas pump
Jag använder en Animaspump, silver.

Sen ca 9 år tillbaka använder jag insulinpump och det ger mej lite mer frihet och stabilitet.

Jag har en del kärlförändringar i ögonen som man följer upp med ögonbottenfotografering ett par ggr om året. Det är inget som påverkar synen än så länge. Annars har jag okay värden när det gäller njurar och annat.
Trots alla komplikationer man kan få har jag nog varit rätt slarvig under åren. Mitt HbA1c är alldeles för högt och ligger ofta runt 7-8. Har nyligen lärt mig fler funktioner på min pump så jag borde ligga något bättre vid nästa koll.
Förutom insulin tar jag blodtrycksmedicin (Lisinopril/Hydroklortiazid) för att skydda njurarna och Simvastatin för kolesterolet.

En himlans massa fakta
Diabetes är en folksjukdom, där blodets innehåll av socker (glukos) är över det normala.

Typ 1- insulinberoende
Typ 2- icke insulinkrävande (åldersdiabetes

Varför?
Typ 1-diabetes uppstår på grund av en gradvis förstörelse av de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Orsaken till detta vet man inte, men mycket talar för virus och autoimmuna faktorer, det vill säga att kroppens eget immunsystem attackerar cellerna.

Vid typ 1-diabetes är insjuknandet ofta akut, och sker under loppet av några veckor – månader.

Symptom
-törst
-täta toalettbesök och stora urinmängder
-trötthet, kräkningar
-nedsatt aptit och viktminskning
-klåda omkring könsorganen, impotens
-infektioner på hud och slemhinnor, torr hud
-magsmärtor och illamående
-synrubbningar

Ställa diagnos
-diagnosen ställs genom att mäta blodsockret (glukoskoncentrationen). Det normala blodsockret ligger mellan 3,5 och 6,1mmol/L
-ett slumpmässigt mätt blodsocker som ligger på över 11mmol/L tyder på diabetes.
-blodsockret efter fasta, om detta är över 6,1 mmol/L efter två mätningar har du diabetes.
-blodsockret kan också mätas två timmar efter ett sockerbelastningstest. Ett värde på över 11 mmol/L betyder diabetes, ett under 7,7 mmol/L är normalt.

Komplikationer
Plötsliga
-lågt blodsocker
-syraförgiftningett livshotande tillstånd som orsakas av insulinbrist

Senkomplikationer
-ögonsjukdom som kan leda till
blindhet
-nervskador som kan leda till domningar och fotsår
-njursjukdomar som kan leda till njursvikt
-åderförkalkning i hjärta och blodkärl som kan leda till kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke

Man vet genom stora undersökningar, att en god diabeteskontroll helt kan förhindra eller i hög grad minska risken att utveckla sendiabetiska komplikationer.
God diabeteskontroll, dvs att blodsockret hålls så nära den normala nivån som möjligt. Viktigt är att oxå hålla blodtryck, njurpåverkan och blodfetter under kontroll.

Behandling
-kost
-motion
-medicin

Jag har huvudsakligen tagit upp typ 1 eftersom det är den gruppen jag tillhör.
Faktan är hämtad hos Netdoktorn.

Länkar
Allt om diabetes
ung Diabetes
Diabetesförbundet
Diabetolognytt


Lämna en kommentar